1.1. SOSYO-EKONOMİK YAPININ ARAŞTIRMASI
Araştırmanın Amacı:
- Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesinin sosyo-ekonomik özelliklerinin,
-Bölgede yaşayanların Çevre Korumaya ilişkin tutum ve davranışlarının belirlenmesidir.
Araştırmanın Kapsamı ve Yöntem:
-Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesi içindeki halk, esnaf, işletmeciler, yerli ve yabancı turistler anketler uygulanmış, merkezi ve yerel yönetim idarecileri ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır.
-Araştırmada 462 kişi ile çalışılmıştır
Araştırma Konuları:
- Yaş grupları
- Eğitim durumu
- Mesleki dağılım
- Gelir durumu
- Kültürel ve sosyal durum
- Bölgenin gelişme potansiyeli ana başlıkları altında yapılmıştır.
1.2.PAMUKKALE ÖÇK BÖLGESİ YÖNETİM PLANI ÇALIŞMASI
BU ÇALIŞMALAR SONUNDA
Paydaşlarla birlikte alanın, doğal ve kültürel yapısı ve sosyo-ekonomik özelliklerinin yanı sıra, biyolojik çeşitliliği ve peyzaj değerleriyle birlikte, alanın yönetimine ilişkin tehdit ve fırsatlar belirlenmiş, bu bilgiler ışığında hedefler oluşturulmuş ve çalışmalar takvime bağlanarak yazılı bir belge haline getirilmiştir.
1.3-BİYOÇEŞİTLİLİĞİN TESPİTİ PROJESİ:
Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesinde ”Karasal Alanda Biyoçeşitliliğin Tespiti Projesi” ile endemik, nadir, nesli tehdit ve tehlike altında olan tür ve habitatların;
-Sınıflandırılması,
-Bölgelenmesi,
-Tehditlerin ve koruma önlemlerinin ortaya konması,
-Ayrıca traverten alanlarında görülen kararmaların önlenmesine yönelik ve bölge için alınması gerekli önlemlere belirlenmiştir.
2-1-İMAR, HARİTA, PLANLAMA HİZMETLERİ
-Pamukkale ÖÇK bölgesinde yer alan 5 adet yerleşimin Nazım ve uygulama imar planları alımı gerçekleştirilmiştir.
-Pamukkale, Karahayıt yerleşimleri İmar planları revizyonları tamamlanmıştır,
-Bölgeye ait kadastral paftalar temin edilmiş ve sayısallaştırılmıştır,
-İmar planları temin edilmiş ve sayısallaştırılmıştır,
-6.600 ha. alanın 4.000 ha. Kısmına ait halihazır haritalar alımı yapılmıştır.
3.1-ATIK YÖNETİM HİZMETLERİ
Katı atıkların neden olduğu çevre kirliliğinin önlenmesini bütüncül bir yaklaşımla ele alarak çalışmalar yapmaktadır. Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesinde, katı atıkların toplanması ve bertarafına yönelik bölgedeki mevcut durumu ve genel durum değerlendirmesini kapsayan bir rapor hazırlanmıştır.
Bölgedeki atık yönetim hizmetleri;
1-Düzenli KADA’nın yapımı ve işletilmesi,
2-Konteynır alımı ve tüm evsel nitelikli atıkların düzenli depolama alanına taşınmasının sağlanması,
3-Atık atılmış alanların taşınması ve alanların rehabilite edilmesi ve atıkların geri kazanılması aşamalarından oluşmaktadır.
3.1.1-DENİZLİ KADDA 2. ETABI YAPIM İŞİ:
Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı ile Denizli Belediyesi arasında, “Katı Atık Düzenli Depolama Sahasının İkinci Etabının Yapılmasına Dair İşbirliği Protokolü” imzalanmış, protokol gereği olarak Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı Denizli KADDA 2. etap yapım işini gerçekleştirmiş, 18/02/2010 tarihinde işletilmek üzere Denizli Belediye Başkanlığı’na teslim etmiştir. Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesinde oluşan evsel nitelikli atıklar ilgili yerel yönetimler ve Pamukkale Çevre Koruma Birliği tarafından Düzenli Katı Atık Depolama alanına getirilerek bertaraf edilmektedir.
3.1.2-KIRSAL ALANLARDA ATIKLARIN TOPLANMASI VE TAŞINMASI
Bölgemizde yer alan Develi ve Yöniköy köylerindeki evsel niteliklı atıkların toplanarak düzenli KADA’nda bertaraf edilmesine yönelik;
-Konteynır alınıp köylere dağıtımı yapılmıştır, (70 adet)
-Bir adet çöp toplama aracı Pamukkale Çevre Koruma Birliği’ne protokol doğrultusunda denizli Belediyesince hibe edilmiştir.
Develi ve Yeniköy Köylerinin evsel nitelikteki atıklarının toplanarak Düzenli KADA’na taşınması işi için Pamukkale Çevre Koruma Birliği ile protokol imzalanmakta protokol doğrultusunda maddi katkı sağlanmaktadır.
3.1.3.a-AKKÖY VAHŞİ DEPOLAMA ALANI REHABİLİTASYONU:
Müdürlüğümüzce Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesinde 6 adet atık atılmış-depolanmış alan tespit edilmiş,
07.05.2009 tarih ve 05 nolu ve 05/11/2009 tarih ve 13 no’lu İl Umumi Hıfzıssıhha Meclis Kararı ile atık atılmış alanlardaki atıkların kaldırılmasına Karar verilmiştir.
Atık dökülmüş alanlardaki atıkların taşınmasına yönelik proje ve maliyetler hazırlanmış, ilk olarak en fazla atığın bulunduğu Akköy İlçe Merkezi bitişiğindeki vahşi depolama alanındaki 7.200 ton katı atığın toplanması ve Denizli Belediyesi KADDT’ne taşınması işi gerçekleştirilmiştir.
3.1.3-b)Diğer Vahşi Depolama Alanlarının Rehabilitasyonu
Bölgemizde yer alan diğer vahşi depolama alanlarının tespiti ve bu alanların rehabilitasyonuna yönelik çalışmalar devam etmektedir.
3.2.ATIK SU YÖNETİM HİZMETLERİ
3.2.1-PAMUKKALE ÖÇK BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ
3.2.2. ATIKSU ALT YAPI TESİSLERİNİN YAPIMI
Mülga ÖÇKKB tarafından Pamukkale ÖÇK bölgesinde Akköy, Pamukkale, Karahayıt, Yeniköy ve Develi yerleşimlerinde yapımı tamamlana kanalizasyon hatlarının uzunluğu, 158.325 metre, Birlik tarafından yapımı tamamlanan hat uzunluğu, 2.087 metredir.
Mülga ÖÇKKB uygun görüşü çerçevesinde Bölgede yer alan 5 yerleşimin dışında Irlıganlı Beldesi atık suları da AAT’nde bertaraf edilmektedir.
İlave yapılması gereken hat uzunluğu yaklaşık; 6,800 metredir.
3.3.SU TEMİN İŞLERİ VE HİZMETLERİ
3.3.1-KARAHAYIT VE ÇEVRESİ JEOTERMAL SU KAYNAKLARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR KULLANIMI PROJESİ
Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesi “Karahayıt ve Çevresinin Sıcak Su Kaynaklarının Korunması ve Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 1995 yılında MTA Genel Müdürlüğü’nce, 2010 yılında İl Özel İdaresi’nce “Termal Kaynak Koruma Alan Sınırları ve Koruma Önlemleri” tespit edilmiştir.
Travertenler termal sulardaki minerallerin çökelmesiyle oluşmaktadır. Termal sular Bölgemizde sağlık turizminin yanında ısıtma, kullanım ve sulama amaçlı da kullanılmaktadır. Termal kaynak koruma alanı içerisinde her açılan su kuyusunun termal rezervi etkilediği görülmektedir. Bu nedenle termal suların tek elden kontrollü olarak yönetilmesi kaynak koruma alanı dışından içme ve sulama suyunun temin edilmesi ve mevcut rezervi etkileyen izinsiz kuyuların kapatılması gerekmektedir.
3.3.2-PAMUKKALE İÇME SUYU ANA İSALE HATTI YENİLEME İŞİ
Kurumumuzca Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesinde yer alan yerleşimler için yapılan “İçme Suyu İhtiyaç Analizi” çalışması sonucunda yerleşimlerin içme suyu ihtiyaçları önceliklendirilmiş ve Böceli kaynağından bölgemize ulaşan ve Bölge dışında devam eden içme suyu ana iletim hattının ekonomik ömrünü tamamlamış olması nedeniyle yenilenmesi gerektiği tespit edilmiştir.
Ana isale hattının, Pamukkale ÖÇK Bölgesi içerisinde kalan 5.082 mt.’lik kısmı (350/355 PVC 10 ATÜ’lük) 2010 yılında yenilenmiş, 2011 yılında Develi Köyü ile Pamukkale Beldesi arasındaki 2.400 mt’ lik kısmının (352.6/400 PE 10.0 Atü cinsi boru ile) yenilenmesi gerçekleştirilmiştir.
3.3.3-İÇMESUYU DEPOSU, TERFİ HATTI VE MOTOPOMP YAPIM İŞLERİ
-Akköy İçmesuyu deposu ve elektrik temini (2003), içmesuyu Şebeke Hattı Malzeme Alımı (2007-2008), İçmesuyu sondaj kuyusu açılması (2007)
-Karahayıt İçmesuyu iletim hattı (2006) ve 1.000 m3’lük içme suyu deposu yapımı işi (2008)
-Develi Köyü 200 m3’lük içme suyu deposu ve iletim hattı-motopomp yapımı (2009)
-Yeniköy Köyüne 200 m³ kapasiteli içme suyu deposunun, motopomp, 780 m’lik terfi hattı, 50 m³ terfi deposu yapımı (2011) tamamlanmıştır.
3.3.4.AKKÖY İÇMESUYU YUMUŞATMA ÜNİTESİ
Belediye tarafından hazırlanan içme suyu filtrasyonu ve dublex su yumuşatma ünitesi sistem projesi Müdürlüğümüze iletilmiştir.
ÖÇKKB ile Akköy Belediye Başkanlığı arasında “Akköy İçmesuyu Arıtma Tesisi Yapımına Ait Protokol” imzalanmıştır.
Bir adet kum filtre tankı ve dönüşümlü çalışan iki adet reçine tankı ile toplam üç tank sistemde çalışmakta olup, ham su deposundan alınan su, ham su pompaları ile basınçlandırılarak söz konusu tanklara iletilmektedir. Sistem otomasyonu sağlanmış olup, vasfını yitiren reçine tankı rejenerasyon için tuzlu su ile yıkamaya alınıp, diğer reçine tankı siteme dahil olmaktadır. Yumuşatılmış su en son klor dozajı ile şehir şebekesine verilmektedir. (2011 yılında tamamlanmıştır.)