1.ARAŞTIRMA-İZLEME-KORUMA FAALİYETLERİ
1.1.DOĞAL SU KAYNAKLARININ TESPİTİ ÇALIŞMASI:
Müdürlüğümüzce, Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesinde MTA Genel Müdürlüğü tarafından 1995 yılında belirlenen ve 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına işaretlenen 1.ve 2. Derece Termal Kaynak Koruma Alan Sınırı içerisinde kalan bölgede yer alan sondajlar ve doğal su çıkışlarının tespiti yapılmaktadır.
2-PLANLAMA VE PROJE HİZMETLERİ
1.KARAHAYIT KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ
PROJENİN HEDEFİ:
Kentsel dönüşüm çalışması ile;
1- Fay açılma çatlağı üzerinde yapı yasağı bulunan yerleşime uygun olmayan alanların yapılardan arındırılması,
2-Planlı bir yapılaşmanın sağlanması,
3-Belde genelindeki Nazım ve Uygulama İmar Planlarının Revize edilerek günün şartlarına uygun hale getirilmesi,
4-Termal turizminin geliştirilerek Karahayıt Beldesinde markalaşmış bir Termal Kentin oluşturması amaçlanmaktadır.
2.2.PAMUKKALE KENTSEL İYİLEŞTİRME PROJESİ
SÜREÇ:
Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesinde yer alan yapılaşmalardaki çarpıklığı ve düzensizliği önlemek amacıyla bölgede kentsel dönüşüm projeleri uygulanması planlanmaktadır. Turizm potansiyelinin yüksek olduğu ve kentsel görüntünün olumsuz olduğu alanların başında yer alan Pamukkale Beldesinde kentsel dönüşüme yönelik araştırma-değerlendirme çalışmalarına başlanılmıştır.
Proje kapsamında etütler/senaryolar ve kıymet takdiri işlemlerinin tamamlanması ve plan revizyonunun yapılması işleri gerçekleştirilmiş olup, çalışmalar Pamukkale Belediyesi ve Genel Müdürlüğümüzce değerlendirilmektedir.
2.3-DEVELİ İMAR PLANI REVİZYONU İŞİ:
Develi Köyü yerleşiminde Mülga Kurum Başkanlığımızca onaylanan Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planına ilişkin revizyon talepleri dikkate alınarak, Kurum Personeli eliyle 52 ha. alanda Nazım ve Uygulama İmar Planı Revizyonu işi yapılmaktadır.
2.4-ÇEVRE DÜZENİ PLANI REVİZYONU İŞİ:
Pamukkale ÖÇK Bölgesi sınırları içerisinde Çevre Düzeni Planı Revizyonuna yönelik kurum-kuruluş görüşleri alınmaktadır. 1. ve 2. derece termal kaynak koruma alan sınırları onaylanmış, biyolojik çeşitlilik araştırması tamamlanmıştır. Çevre Düzeni Planı planlama çalışmaları devam etmektedir.
2.5-AKKÖY İLAVE-REVİZYON İMAR PLANI YAPIM İŞİ:
Akköy İlçe Merkezinde 1990’lı yıllarda onaylanmış imar planları bulunmaktadır. Bölgede zamanla gerçekleşen gelişmeler nedeniyle ilave-revizyon imar planı yapımı ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu amaçla;
• İlave-revizyon imar planı yapılacak alanlara ait güncel halihazır haritalar temin edilmiş,
• İlave-revizyon imar planına esas 16 adet kurum-kuruluştan kurum görüşleri alınmış,
• İl Toprak Koruma Kurulu’nun “tarım dışı amaçla kullanılması izin” alınmış,
• 29/06/2011 tarih ve 227 sayılı yazımız ile Kamu yararı kararı alınmasına yönelik başvurumuz mülga ÖÇKKB’na sunulmuş,
Akköy Belediye Başkanlığı 01/08/2011 tarih ve 406 sayılı yazısı ile ilave-revizyon imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt alımına yönelik maddi katkı talebinde bulunmuştur.
3-ALT YAPI YATIRIMLARI
3.1-ATIK YÖNETİM HİZMETLERİ
3.1.1.KIRSAL ALANLARDA ATIKLARIN TOPLANMASI VE TAŞINMASI
Bölgemizde yer alan Develi ve Yöniköy köylerindeki evsel niteliklı atıkların toplanarak düzenli KADA’nda bertaraf edilmesine yönelik;
-Konteynır alınıp köylere dağıtımı yapılmıştır, (70 adet)
-Bir adet çöp toplama aracı Pamukkale Çevre Koruma Birliği’ne protokol doğrultusunda denizli Belediyesince hibe edilmiştir.
Develi ve Yeniköy Köylerinin evsel nitelikteki atıklarının toplanarak Düzenli KADA’na taşınması işi için Pamukkale Çevre Koruma Birliği ile protokol imzalanmakta protokol doğrultusunda maddi katkı sağlanmaktadır.
3.1.2.DİĞER VAHŞİ DEPOLAMA ALANLARININ REHABİLİTASYONU
Bölgemizde yer alan diğer vahşi depolama alanlarının tespiti ve bu alanların rehabilitasyonuna yönelik çalışmalar devam etmektedir.
3.1.3.İNCELEME-DENETİM:
Arazi denetimleri esnasında tespit edilen katı atık atılmış alanlardaki atıkların ilgilileri ilgili Belediye/Kurum ile irtibata geçilerek atıkların kaldırılması ve alanın eski haline getirilmesi sağlanmıştır.
3.2.1-ATIK SU ARITMA TESİSLERİNİN VERİMLİLİĞİNİN İZLENMESİ PROJESİ
Akköy Atıksu Arıtma tesisi izleme ve denetleme çalışmaları, “Özel Çevre Koruma Bölgelerinde yer alan arıtma tesislerinde yapılacak çalışmalar için işbirliği” protokolü çerçevesinde devam edilmektedir.
Akköy Arıtma Tesisi giriş ve deşarj sularından firma tarafından numuneler alınarak, BOİ, KOİ, AKM, TP, TN, Ph, Çözünmüş Oksijen, Elektriksel iletkenlik, Tuzluluk ve sıcaklık parametrelerine düzenli olarak bakılmaktadır. Eğitim ve uyarı çalışmaları yapılmaktadır.
3.a.KARAHAYIT VE ÇEVRESİ JEOTERMAL SU KAYNAKLARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR KULLANIMI PROJESİ
Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesi “Karahayıt ve Çevresinin Sıcak Su Kaynaklarının Korunması ve Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 1995 yılında MTA Genel Müdürlüğü’nce, 2010 yılında İl Özel İdaresi’nce “Termal Kaynak Koruma Alan Sınırları ve Koruma Önlemleri” tespit edilmiştir.
Travertenler termal sulardaki minerallerin çökelmesiyle oluşmaktadır. Termal sular Bölgemizde sağlık turizminin yanında ısıtma, kullanım ve sulama amaçlı da kullanılmaktadır. Termal kaynak koruma alanı içerisinde her açılan su kuyusunun termal rezervi etkilediği görülmektedir. Bu nedenle termal suların tek elden kontrollü olarak yönetilmesi kaynak koruma alanı dışından içme ve sulama suyunun temin edilmesi ve mevcut rezervi etkileyen izinsiz kuyuların kapatılması gerekmektedir.
Pamukkale’de yaklaşık 10-15 adet kaçak kuyu, Karahayıt’ta yaklaşık 250 adet termal kuyu bulunmaktadır. Ayrıca Akköy, Yeniköy ve Develi’de açılmış kuyular bulunmaktadır.
Bölgemizde ayrıca Pamukkale, Akköy ve Karahayıt yerleşimlerinde doğal su çıkışları bulunmaktadır. Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesinde yer alan sular içme, kullanma/sulama ve turizm/sağlık amaçları ile kullanılmaktadır.
3.b.GÖLEMEZLİ-AKKÖY-PAMUKKALE TERMAL SU İLETİM HATTI PROJESİ
Pamukkale ve Akköy yerleşimleri turizm potansiyeli yüksek yerleşimlerdir. Fakat bu yerleşimlerin Termal kaynak koruma alanı içerisinde kalması ve açılacak su kuyularının bölgenin su rezervini etkilemesi nedeniyle bu yerleşimlere termal kaynak koruma alanı sınırı dışından termal suyun getirilmesi gerekmektedir. Mülga ÖÇKKB İl özel İdaresinden 20/07/2011 tarih ve 6920 sayılı yazı ile fizibilite raporlarının hazırlanarak gönderilmesi gerektiğini bildirmiştir. 3 farklı fizibilite raporu Özel İdare’ce hazırlanmaktadır.
1. alternatif Gölemezli bölgesinde yer alan ve toplam debisi 407 lt/sn olan 5 adet sondaj kuyusundan 82 lt/sn olan 1 kuyunun termal suyunun 16.000 metrelik hatla Pamukkale ve Akköy yerleşmelerine getirilmesidir.
2. alternatif Kavakbaşı Köyü civarından yeni kuyu açılarak termal suyun getirilmesidir.
3. alternatif Akköy yerleşimi güneyinde ve Pamukkale yerleşimi batısında yer alan doğal kaynak sularının değerlendirilmesidir.
3.4.ÇEVRE TANZİMİ
3.4.1.PAMUKKALE KADI DERESİ DÜZENLEMESİ
Pamukkale Beldesinde yer alan Kadı Deresi bölgesi için hazırlanan ve Kurum Başkanlığımızca 28.01.1997 tarihinde onaylanan “Kadı Deresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi” 1. etabının Pamukkale Kentsel Yenileme projesi çerçevesinde yapılması planlanmaktadır. Pamukkale Kentsel İyileştirme projesiyle birlikte değerlendirilmektedir.
3.4.2.AKKÖY PARK DÜZENLEMESİ:
Akköy İlçesi 1 pafta, 485 parsel no’lu mülkiyeti Akköy Belediyesi Tüzel Kişiliği’ne ait taşınmaz üzerinde yer alan Behçet Güleç Parkı’nın düzenlenmesine yönelik, proje ve yaklaşık maliyet Akköy Belediye Başkanlığı tarafından hazırlatılmıştır. Proje üzerinde gerekli düzeltmeler yapılarak Genel Müdürlüğe iletilmiştir.
3.4.3.YENİKÖY KÖYÜ ÇOCUK BAHÇESİ DÜZENLEMESİ İŞİ
Yeniköy Köyü nüfusu 1275 kişi olarak büyük bir köydür. İmar planında çocuk parkı olarak ayrılan hazine mülkiyetli alan üzerinde Çocuk parkı yapılmasına yönelik proje çalışmaları Müdürlüğümüzce yapılarak, Genel Müdürlüğümüze iletilmiştir.
3.4.5.PAMUKKALE-KARAHAYIT BELDESİ ARASI YOL DÜZENLEMESİ:
-Karahayıt Beldesi Girişi-Örenyeri Kuzey Kapısı Girişi-Develi Köyü Yol Ayrımı-Pamukkale Beldesi arasında yer alan mevcut ulaşım yolunun, trafik (ulaşım-seyir yolu)+yaya+bisiklet yolu olarak düzenlenmesine yönelik “Pamukkale-Hierapolis Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı Koruma ve Geliştirme Planı”nda plan tadilatı İl Özel İdaresi görüşü alınarak Müdürlüğümüzce hazırlanmış,
-Aydın KTVKBK 30/04/2011 tarih ve 3665 sayılı Kararı ile uygun görüşü alınmış,
-Plan müellifinin uygun görüşü alınmıştır.
-Yol projesinin uygulaması ile ilgili olarak Müze Müdürlüğünün ve Kazı Heyeti başkanlığının görüşleri alınmıştır. Uygulama projesinde jeoradar taraması alınacak alanlar belirlenmiş, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanlığı’nca 15.000m2’lik alanda, Müze Müdürlüğü’nce yaklaşık 7.700 m2’lik alanda jeoradar tespiti çalışması yapılması gerektiği belirtilmiştir.
İlimizde jeoradar taraması yapabilen tek yer olan Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Bölümü Başkanlığı’ndan ve arkeoloji Bölümü Başkanlığından jeoradar alımına yönelik yöntem ve fiyat araştırmaları yapılmıştır.
Belirtilen görüşler doğrultusunda Pamukkale-Karahayıt yolu yapımıyla ilgili jeoradar tespiti yapılması gerekli olan alanlara ait harita 19.07.2011 tarih ve 251 sayılı yazı ile mülga ÖÇKKB’ye iletilmiştir.
-ÖÇKKB tarafından 11/05/2011 tarih ve 4519 sayı ile onaylanmış, askı ve itiraz süreçleri tamamlanarak plan kesinleşmiştir.
3.4.6.PAMUKKALE-HİERAPOLİS KUZEY GİRİŞ KAPISI KONSTRUKSİYONU
YAPILMA SÜRECİ:
Pamukkale-Hierapolis Örenyeri 1. Derece Arkeolojik ve Doğal Sit alanı içerisinde yer alan kuzey giriş kapısı ziyaretçi kabul merkezinde yer alan metal stürüktürlü uzay çatılar, İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu 11.02.1993 Tarihli ve 3066 sayılı alınan kararı ile yapımına Karar verilerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İl Özel İdaresi’nce ihalesi yapılarak yapımı gerçekleştirilmiştir.
KALDIRILMASI SÜRECİ:
Örenyeri kuzey ve güney giriş kapılarında yer alan uzay çatı yerine; hafif malzeme ile gölgeliklerin yer almasına yönelik, Denizli Valiliği İl Özel İdaresi’nin, Aydın KTVKBK Müdürlüğünün ve Pamukkale Belediye Başkanlığı’nın görüşlerini mülga ÖÇKKB tarafından almıştır.